Kiertotalouden järjestelmällä kalaa ja kasviksia ekologisesti

Sybimarin kestävän tuotannon tila Uudessakaupungissa tekee vaikutuksen yhdistämällä ruoan ja energiantuotannon innovatiivisesti. Kalakasvattamo, kasvihuone, biokaasulaitos ja bioöljyn tuotanto muodostavat toisiaan hyödyttävän kiertotalousjärjestelmän, jonka hiilijalanjälki on lähes olematon.

Miten tämä käytännössä toteutuu? Selitetäänpä asia mahdollisimman yksinkertaisesti.

Kala kasvatetaan altaissa. Kasvatuksesta vapautuvat ravinteet ja hiilidioksidi jäävät hallitusti kasvattamolle, eivätkä kuormita luontoa. Vesi kierrätetään kasvihuoneelle kasteluvedeksi, jolloin säästyy sekä puhdasta että energiaa. Kasvihuoneessa kasvavat versot saavat arvokkaita ravinteita ja hiilidioksidin kaloilta tulleesta vedestä, eikä kasvatukseen siksi tarvita erillisiä lannoitteita.

Tarvittava energia puolestaan tuotetaan uusiutuvasti biokaasulaitoksessa kalankasvattamon, kasvihuoneen ja lähialueiden biojätteistä. Energiaa jää myös yli ja sitä käytetään esimerkiksi kotien lämmitykseen. Sivutuotteena syntyy biopolttoaineita ja lannoitteita pelloille.

”Kaikki lähti aikanaan liikkeelle halusta ratkaista kalanperkuujäteongelma. Siitä alettiin tehdä bioöljyä. Yhden jäte on toisen raaka-aine. Nykyään bioöljyä tehdään kalaöljyn lisäksi myös kierrätetyistä kasviöljyistä. Tilamme tuottaa ruokaa ja energiaa eikä jätettä synny oikeastaan lainkaan. Järjestelmämme on ainutlaatuinen koko Suomessa, ehkä jopa maailmassa”, Sybimarin Elina Mälkiä kertoo.

Kalakasvattamo keskiössä

Tärkeässä osassa on kalankasvattamo, joka kantaa sympaattista nimeä Pieni Kalatila.

Sisällä kasvattamossa katse kiinnittyy ensimmäisenä luonnollisesti lukuisiin kala-altaisiin, joissa polskii tuhansia erikokoisia kaloja. Tilalla on tähän asti kasvatettu siikaa, mutta nyt altaissa näkyy myös vielä toistaiseksi hellyttävän pieniä kirjolohia. Kirjolohet ovat tilalla tuore näky, mutta niitä on tarkoitus jatkossa kasvattaa siian rinnalla.

”Kalakasvattamoa laajennetaan parhaillaan. Oma perkaamo valmistui tilalle viime syksynä ja nyt kasvatusaltaita tehdään lisää.  Annoskokoinen kirjolohi on uusi tuote”, Pienen Kalatilan myyntipäällikkö Niko Honkanen sanoo.

Kalankasvatukselle on lukuisia järkeenkäypiä syitä, mutta se tärkein nojaa erinomaisesti ydinviestiin, josta monen on hyvä ottaa mallia: tehotuotetun lihan syönti ei ole kestävä ratkaisu.

”Me näemme, että tämä on tulevaisuuden juttu. Lihansyönti vähenee ja eläinpohjaisesta proteiinista halutaan pikkuhiljaa eroon. Kala on hyötysuhteeltaan siinä ihan kärkiluokkaa. Maalla kasvatettu kala ei myöskään kuormita vesistöjä”, Mälkiä muistuttaa.

Yrttejä, joita ei muualta saa

Kalojen lisäksi tilalta lähtee maailmalle lukuisia eri yrttejä. Kalankasvattamon yläpuolella avautuu Kotipellon puutarhan upea yrttitarha, jonka värimaailma hivelee silmiä. Upean ulkonäön lisäksi yrteissä on myös erinomainen maku.

Poikkeava maku on peräisin nimenomaan kasvatustavasta. Kasvatuksessa ei käytetä lannoitteita, vaan ravinteet ja hiilidioksidi ovat peräisin kaloilta tulleesta vedestä.

”Emme enää kasvata perinteisellä tavalla yrttejä. Tämä on se juttu, mihin keskitymme jatkossa”, sanoo Honkanen, selkeästi ylpeänä yrttitarhasta.

Kauppojen hyllyiltä yrttejä löytää Mimis-merkin alta. Ravintoloissa niihin voi törmätä huomaamattaan ulkomaillakin – jopa Hongkongissa asti.

”Kasvatamme hyvää tavaraa ja olemme tutustuneet suomalaisiin keittiömestareihin. Kun he ovat menneet ulkomaille töihin, he ovat halunneet meidän yrttimme sinne mukaansa. Sitä kautta meille on auennut uusia vientimaita.”

Sen konkreettisempia tavoitteita Honkanen ei lähde määrittelemään koko yrityksen toimesta, mutta yksi asia on kuitenkin varmaa:

”Kliseisesti sanottu, mutta on se vain karu fakta, ettei tämä pallo kestä loputtomiin. Jotain on pakko keksiä, uusia juttuja. Me pyrimme olemaan siinä nyt kärjessä.”

Lisätiedot

Sybimar

Pieni Kalatila